Coriandru

Coriandru

Bucătăria mexicană primește o notă revigorantă cu această iarbă plină de aromă! Originar din zona Mediteranei, grădinarii pasionați de pe întreg teritoriul țării se bucură să cultive coriandru (Coriandrum sativum) pentru frunzele sale verzi, luminoase și aromate. Semințele plantei, cunoscute sub numele de coriandru, sunt uscate și folosite ca condiment, întregi sau măcinate.

Coriandrul crește cel mai bine în ghivece sau în paturi pregătite, cu sol bine drenat. Plantele pot ajunge până la 1 metru înălțime și sunt renumite pentru ușurința cu care pot fi cultivate. Se va resemina singur.

Fapt interesant: Chinezii credeau că coriandrul oferă nemurire și se spune că semințele zdrobite, când sunt adăugate în vin cald, au proprietăți afrodiziace. Ghid rapid: Plantare, creștere și recoltare a coriandrului Plantați pentru frunze proaspete sau semințe, ca adaos în bucătăria etnică Preferă soarele plin, vremea mai răcoroasă și udare constantă Sămânțați direct (fără transplantare) după ce a trecut pericolul înghețurilor Va resemina singur Recoltați după necesități pentru gătit, uscați pentru utilizare viitoare și recoltați semințele Lumină solară: Soare plin până la umbră parțială Maturitate: 60-75 zile (frunze), peste 100 de zile (semințe) Înălțime: 30 cm până la 1 metru Distanță între plante: 20-45 cm

Pregătirea locului Coriandrul poate fi cultivat în containere sau grădini de ierburi acasă. Necesită udare regulată pe parcursul sezonului de grădinărit și se dezvoltă cel mai bine în plin soare și sol afânat amendat cu compost organic. Planta va înflori (va produce flori și semințe) rapid în temperaturi ridicate.

Cum să plantați Semănați semințele de coriandru direct în sol. Nu transplantați rădăcina lungă pivotantă este delicată și dacă este deteriorată, planta nu va supraviețui. Semănați semințele la o adâncime de 1.25 cm după ce a trecut pericolul de îngheț. Semințele germinează la temperaturi între 10-29˚C, de obicei în 7-10 zile. Când plantele răsar, subțiați-le la 20-30 cm distanță.

Sfat: Faceți semănări succesive la fiecare 2-4 săptămâni pentru provizii continue pe timpul verii.

Recoltare și depozitare Culegeți frunzele proaspete după cum este necesar, când plantele sunt viguroase. Ca și majoritatea ierburilor culinare, coriandrul este cel mai bine cules dimineața, imediat ce roua s-a evaporat.

Nu spălați frunzele pentru că uleiurile aromatice vor fi pierdute. Frunzele se păstrează prost decât dacă sunt conservate în ceva precum salsa, dar chiar și așa, aroma lor poate să se estompeze.

Probleme cu insecte și boli Ierburile rareori au probleme serioase cu dăunătorii. Cu toate acestea, fiți atenți la făinare și dacă apar simptome, tratați coriandrul cu următoarele tehnici puțin toxice:

Îndepărtați frunzișul bolnav de pe plantă și curățați resturile căzute pe sol. Spălați frunzișul ocazional pentru a întrerupe ciclul zilnic de eliberare a sporilor. Uleiul de neem și PM Wash, folosite conform unui program de 7 zile, vor preveni atacul fungic. Utilizați un îngrășământ organic cu eliberare lentă pe culturi și evitați excesul de azot. Creșterea nouă, fragedă, este cel mai susceptibilă. Distrugeți toate resturile plantei după recoltare (vedeți articolul nostru despre Curățarea grădinii de toamnă). NU le compostati. Aplicați fungicide pe bază de sulf sau cupru pentru a preveni infecția plantelor susceptibile. Pentru cele mai bune rezultate, aplicați devreme sau la primul semn de boală. Pulverizați toate părțile plantei în mod complet și repetați la intervale de 7-10 zile până în ziua recoltei. Instrucțiuni pentru salvarea semințelor Pentru a recolta semințele, tăiați plantele și legați-le cu susul în jos într-un loc uscat, întunecat timp de câteva săptămâni până când semințele devin maro. Când sunt uscate, plasați capetele florilor într-un sac de hârtie și treierați până când toate semințele sunt eliminate. Sitați semințele de pleavă. Asigurați-vă că semințele sunt complet uscate înainte de depozitare.