Busuioc

Busuioc

Adăugați un pic de savoare gătitului cu aceste plante uimitoare! Grădinarii amatori cultivă busuiocul (Ocimum basilicum) din semințe pentru aroma sa bogată și parfumul delicios. Busuiocul este extrem de popular și se găsește în multe varietăți gustoase, fiecare adăugând un plus de aromă și savoare grădinilor și bordurilor.

Plantele compacte de busuioc se dezvoltă bine în containere, atât în interior cât și în exterior, și adaugă un interes deosebit în straturile de ierburi și flori ornamentale. Excelent proaspăt sau uscat, varietatea clasică cu frunze mari este preferată în bucătăria asiatică și italiană și este cunoscută ca ingredient principal în pesto. Plantele parfumate ating o înălțime de 45-60 cm și sunt foarte productive.

Această plantă anuală iubește vremea caldă, dar nu suportă frigul sau înghețul.

Ghid rapid: Plantare, creștere și recoltare a busuiocului Alegeți între varietățile clasice, italiene, thai și altele Ușor de început din semințe în interior sau exterior Începeți răsadurile cu 4-6 săptămâni înainte de ultimul îngheț Necesită soare plin și sol amendat cu compost Utilizați proaspăt sau uscat Protejați de temperaturi scăzute și îngheț Dăunătorii includ afidele, limacșii și gândacii japonezi Lumină solară: Soare plin până la umbră parțială Maturitate: 60-90 zile de la semănat Înălțime: 45-60 cm Distanță între plante: 15-30 cm

Pregătirea locului Busuiocul prosperă în grădini sau containere și preferă soarele plin, apa regulată și un sol bogat, bine drenat. Incorporați mult gunoi de grajd vechi sau compost organic înainte de plantare. Cititi articolul nostru despre cum să începeți o grădină de ierburi pentru a afla mai multe.

Cum să plantați Semănați semințele de busuioc în aer liber când solul este cald și temperatura nu scade sub 18˚C. Poate fi început în interior sub lumini cu 4-6 săptămâni înainte de plantarea în aer liber. Spațiați plantele la 15-30 cm în toate direcțiile. Plantați semințele chiar sub suprafața solului. Semințele germinează în 5-30 de zile, așa că mențineți solul umed. Aplicarea unui îngrășământ natural și organic o dată sau de două ori pe sezon va ajuta la promovarea unei creșteri puternice a plantei.

Faceți semănări succesive pentru provizii continue în timpul verii și congelați orice excedent pentru utilizare ulterioară în timpul iernii. La sfârșitul verii, lăsați plantele să producă semințe pentru a atrage insecte benefice și polenizatori.

Notă: Este necesar să îndepărtați vârfurile florale pentru a promova o formă de creștere completă și stufoasă și pentru a preveni lemnificarea plantelor.

Cum să uscați ierburile Recoltare și depozitare Busuiocul este gata de recoltat când atinge o înălțime de aproximativ 15 cm. Tăiați dimineața după ce roua s-a uscat chiar deasupra unui nod de frunză. Nu spălați frunzele sau uleiurile aromatice vor fi pierdute. Frunzele sunt cele mai bune folosite proaspete, dar pot fi depozitate înghețate în pungi de plastic.

Uscarea busuiocului se face agățându-l cu susul în jos într-o cameră întunecată și bine ventilată și depozitați în recipiente ermetice. Aflați mai multe despre Recoltarea și Conservarea Ierburilor aici.

Sfat: Recoltați frecvent pentru a încuraja plantele să producă creștere nouă.

Probleme de insecte și boli Dăunătorii comuni găsiți pe busuioc includ afidele, limacșii și gândacii japonezi. Urmăriți îndeaproape și luați următoarele măsuri de bun simț, mai puțin toxice, dacă sunt găsite:

Îndepărtați buruienile și alte resturi din grădină pentru a elimina gazdele alternative. Aruncăți plantele grav infestate prin sigilarea lor în saci și aruncarea lor la gunoi. Eliberați insecte benefice disponibile comercial pentru a ataca și distruge dăunătorii. Tratați zonele cu probleme specifice cu pământ de diatomee și ulei de neem. Răspândiți Sluggo®, o momeală organică din fosfat de fier, în jurul plantelor pentru a ucide limacșii. Aplicați Sporul Laptelui (Bacillus popilliae) pentru a ucide larvele gândacului japonez în gazon. Pentru a preveni multe boli comune de grădină, alegeți un loc cu o bună circulație a aerului și aplicați fungicide organice precum soluțiile de cupru și sulf din timp, când simptomele apar pentru prima dată.

Busuiocul se va încrucișa cu alte varietăți și trebuie să fie separat prin 150 de picioare în timpul înfloririi. Plantele formează capsule de semințe care conțin patru semințe. Lăsați capsulele să se usuce, apoi recoltați și separați semințele manual.