Oregano

Oregano

Disponibil în diverse soiuri și cultivare, fiecare cu propriul său gust unic, cultivarea oreganoului (Origanum vulgare) din semințe este populară printre mulți grădinari amatori. Această iarbă aromatică are un gust pământiu plăcut și adaugă un plus de savoare mâncărurilor tale favorite italiene, spaniole și mexicane.

Nativ din regiunea Mediteranei, oreganoul crește cu ușurință în grădini stâncoase sau terase și va prospera în containere sau ghivece. Plantele au frunze strălucitor-verzi și flori mici, alb-rozalii. Oreganoul este o plantă bună de companion pentru majoritatea culturilor de legume. Perenele stufoase, cu o înălțime de 45 până la 76 de centimetri, sunt rezistente până în zona de rezistență 5.

Fapt distractiv: Oreganoul a devenit popular în Statele Unite după Al Doilea Război Mondial, când soldații americani s-au întors acasă de pe câmpurile de luptă din Italia. Ghid rapid: Plantarea, cultivarea și recoltarea oreganoului Apreciat pentru zeci de feluri de mâncare excelente; disponibil în soiuri distinctive Începe din semințe cu 8-10 săptămâni înainte de ultima îngheț sau plantează butași Crește bine în aproape orice sol, dar are nevoie de soare plin pentru a dezvolta un gust excelent Tolerează foarte bine vremea rece Recoltează când plantele încep să înflorească Asigură o bună circulație a aerului pentru a preveni acarienii, minierii de frunze, afidele și bolile de rugină Lumină solară: Soare plin Maturitate: 80-95 de zile de la semănat Înălțime: 45-76 cm Distanță între plante: 30-45 cm

Pregătirea locului Membru al familiei mentei, oreganoul este foarte ușor de propagat și necesită puțină apă. Cel mai bine se dezvoltă în sol nisipos, dar planta nu este pretențioasă și va crește în aproape orice condiții de grădină.

Oreganoul se dezvoltă bine la soare plin (frunzele pot pierde din aromă dacă sunt cultivate în umbră) și într-o locație adăpostită de vânturi puternice. Majoritatea speciilor pot tolera un îngheț moderat. Mulciți planta cu compost organic, frunze sau paie dacă iernile sunt severe (vezi videoclipul nostru despre Cum să crești o grădină de plante aromatice).

Cum să plantezi Propagă oreganoul din semințe, stoc de pepinieră sau butași rădăcinați. Dacă alegi să semeni din semințe, care germinează lent, semănează în interior cu 8-10 săptămâni înainte de ultima îngheț. Plantează răsadurile în grădină după ce a trecut orice pericol de îngheț (vezi articolul nostru despre Cum să plantezi răsaduri în grădină pentru a afla mai multe). Plantează la o distanță de 30-60 cm între ele în rânduri sau straturi. Dacă umiditatea ridicată este o problemă în zona ta de plantare, este cel mai bine să plantezi la distanțe mai mari pentru a încuraja o bună circulație a aerului.

Sfat: Pentru a încuraja longevitatea, tunde oreganoul aproape de sol la sfârșitul sezonului de plantare.