Menta

Menta

Stai departe! Menta (Mentha) crește rapid și poate invada condițiile ideale. Din acest motiv, mulți grădinari preferă să cultive menta în containere pentru a o menține… bine, conținută. Plantele parfumate sunt ușor de propagat din semințe și sunt perfecte pentru grădinarii începători.

Una dintre cele mai populare ierburi, menta spearmint și peppermint este recunoscută după tulpinile sale pătrate, frunzele aromatice și gustul răcoritor. Plantele perene rezistente prosperă în locuri cu sol umed, bine drenat și adesea cresc până la 1 metru în înălțime.

Fapt distractiv: SUA produce 70% din oferta mondială de spearmint și peppermint, aproape jumătate din producția de ulei de mentă fiind utilizată pentru aromatizarea gumei de mestecat. Semințele de ierburi moștenite nu tipurile pe care le găsești în magazinele mari au fost transmise prin generații și sunt prețuite pentru caracteristicile lor remarcabile, cum ar fi aroma superioară, culoarea vibrantă, adaptabilitatea și rezistența.

Ghid rapid: Plantarea, creșterea și recoltarea mentei Toate tipurile de mentă sunt ușor de propagat și pot invada ușor alte plantări Plantează din răsaduri (recomandat) în sol bogat în compost; udă regulat Recoltează pe tot parcursul sezonului de vară folosește proaspătă sau uscată Udă dimineața pentru a preveni rugina și antracnoza Fii atent la afide, omizi de varză, purici și acarieni păianjen Lumină solară: Soare plin până la umbră parțială Maturitate: 75-90 de zile de la semințare Înălțime: 30-76 cm Distanță între plante: 30-60 cm

Pregătirea locului Menta crește din rădăcini subterane și se dezvoltă bine pe un sol bogat în apă. Nu este pretențioasă în ceea ce privește solul sau lumina, dar o cantitate generoasă de apă este esențială pentru succes. Pentru a pregăti locurile de plantare, sapă adânc și încorporează mult compost organic (vezi articolul nostru despre Pregătirea solului grădinii pentru a afla mai multe). Evită folosirea gunoiului de animale cu semințe de buruieni potențiale, deoarece este dificil de curățat menta stabilită.

Cum să plantezi Semințează semințele de mentă în interior (4-6 săptămâni înainte de ultima îngheț) chiar sub suprafața solului. Transplantează în aer liber după ce a trecut orice pericol de îngheț, la sfârșitul primăverii. De asemenea, poate fi semănată direct în aer liber chiar înainte de ultima îngheț de primăvară. Plantează la o distanță de 30-60 cm în toate direcțiile și mulci pentru a reține umiditatea și pentru a menține frunzele curate. Mentha este ușor de propagat din butași (vezi Plantarea și Propagarea). Plantele mai vechi pot fi împărțite la fiecare 4-5 ani.

Sfat: Pentru a preveni invazia mentei în grădina ta de ierburi, plantează într-o găleată fără fund sau alt container, și îngroapă-l în sol cel puțin 25 cm adâncime.