Grădinăritul organic, odată văzut ca un obicei al entuziaștilor sănătății și al hippie-ilor, nu mai este o modă trecătoare. Toată lumea dorește ca alimentele pe care le servim familiilor noastre, precum și mediul înconjurător, să fie sigure și sănătoase. Această dorință de siguranță, dorința de a nu face rău familiilor noastre și lumii din jur, este motivul principal pentru care oamenii aleg să cultive organic. Cu cât aflăm mai multe despre ierbicidele și pesticidele chimice, despre efectele fertilizatorilor sintetici și ale culturilor modificate genetic, cu atât mai mult realizăm că trebuie să ne protejăm de acestea.
Grădinile organice sunt adesea considerate impractice, scumpe și ciudate. Dar nimic nu poate fi mai departe de adevăr. Așa grădinau străbunicii noștri, așa s-a cultivat hrana timp de mii de ani înainte de invenția, utilizarea pe scară largă și publicitatea înșelătoare a pesticidelor chimice și a fertilizatorilor sintetici. E adevărat, inițial poate fi mai costisitor când îți dezveți gazonul și grădina de dependența de chimicale. Dar pe termen lung, pe măsură ce îmbunătățești calitatea solului, folosești compost produs de tine și aplici practici de grădinărit durabile, costurile vor scădea. A alege să grădinești organic nu este un compromis. Dacă este făcut corect, rezultă o creștere sănătoasă și mai viguroasă și recolte mai bogate comparativ cu metodele de cultivare comerciale. Și liniștea sufletească pe care o câștigi când înlături din gazon și peisajul tău substanțe cunoscute ca fiind cancerigene, perturbatoare endocrine, produse derivate din petrol și ingrediente inerte misterioase și adesea periculoase? Neprețuită.
Pentru mine, decizia de a trece la organic a fost evidentă. Grădinăritul convențional se învârte în jurul produselor care omoară tot ce ating, destabilizând echilibrul naturii și dăunând păsărilor și plantelor care trăiesc în jurul nostru. Apoi adăugăm o mulțime de chimicale în solul nostru, îmbunătățind artificial potențialul de creștere chiar dacă îi epuizăm capacitatea de a regula umiditatea și de a susține insectele benefice, viermii și microbii complementari care îl aduc la viață. A fost ușor de văzut că acesta nu era un sistem sustenabil și continuând să grădinăresc în acest mod, probabil făceam mai mult rău decât bine.
Devenind interesat de grădinăritul organic acum aproximativ douăzeci de ani când m-am mutat în Bozeman, Montana, din New Hampshire, unde am crescut. În timp ce mergeam la școala de studii superioare, pentru a-mi câștiga existența, serveam mese seara. Ziua, aveam un job îngrijind diferite tipuri de insecte benefice pentru un tip care le vindea grădinarilor deștepți ca soluții organice pentru dăunătorii din grădină. Munca a fost fascinantă și mi-a oferit șansa să învăț cât de eficiente pot fi insectele benefice. Am fost mușcat de „insecta” insectelor benefice. Înainte să-mi dau seama, crescusem insecte benefice și le foloseam în grădina mea din spate.
Primele mele încercări de grădinărit au fost de succes și de eșec. Solul era argilos și dens, și mi-am rupt aproape brațul încercând să-l sparg cu o lopată. Apoi, după ce am primit câteva sfaturi practice de la cărți și grădinari cu experiență, am început să fac compost și să adaug materie organică în solul meu, îmbunătățindu-l ca nebunul cu tot felul de lucruri naturale. Soția mea nu a fost încântată când am aruncat câteva sute de kilograme de viermi morți (care s-au gătit în tranzit și nu puteau fi vânduți) în grădină, dar, băiete, grădina mea a crescut.
În cele din urmă, am avut recolte bogate de salată, dovleci, roșii și castraveți – chiar și ierburi – care au fost invidia prietenilor și vecinilor mei. De atunci sunt captivat.
Grădinile Organice: Înradăcinate în Tradiție Tipul de la capătul blocului care toarnă fertilizatori chimici pe grădina sa, pulverizează pesticide fără măsură și aplică erbicide și furaje, să nu mai vorbim de cantități copioase de apă, pe grădina sa poate obține rezultate bune, dar costisitoare. Dar el nu va avea niciodată satisfacția de a ști că legumele pe care le servește familiei sale nu sunt contaminate cu reziduuri dăunătoare, că curtea în care se joacă copiii săi și animalele sale de companie este liberă de compuși care ar putea să le facă rău, că solul său se îmbunătățește în mod natural și nu există pe o dietă de suport vital de sintetice.
Aceasta este bucuria grădinăritului. Haideți să începem!