Gigantul minier britanic va vinde afacerea cu diamante De Beers

Gigantul minier britanic va vinde afacerea cu diamante De Beers

Gigantul minier britanic Anglo American a anunțat planuri de a se reorganiza după ce a respins o ofertă de 34 de miliarde de lire sterline din partea rivalului BHP.

Compania a declarat că va vinde sau va desprinde părți importante ale firmei, inclusiv operațiunile sale cu diamante De Beers și divizia sa de platină.

Anglo American a menționat că aceste „schimbări radicale” îi vor permite să se concentreze pe domenii cheie, cum ar fi cuprul, minereul de fier de înaltă calitate și nutrienții pentru culturi.

Cererea de cupru, care este utilizat pentru conducerea electricității, este în creștere pe măsură ce unele țări trec la energia regenerabilă și vehiculele electrice.

Un acord cu firma australiană BHP ar crea cel mai mare producător de cupru din lume, dar ar putea întâmpina obstacole semnificative în materie de concurență.

Anglo deține două mine de cupru, în Chile și Peru, unde BHP are, de asemenea, unele operațiuni.

Anglo a respins două oferte de la BHP și marți a prezentat propria sa strategie pe care speră că va fi susținută de acționarii săi.

Aceștia includ guvernele din Botswana, precum și din Africa de Sud, care inițial au avut o reacție rece la propunerea BHP. Gigantul australian propusese desprinderea brațului de minerit al platinelor Anglo, Amplats, precum și a afacerii sale cu minereu de fier Kumba.

Anglo, care are o prezență în Africa de Sud de peste un secol, a spus că va merge înainte cu desprinderea Amplats – unde este în proces de a elimina 3.700 de locuri de muncă – dar va păstra Kumba.

De asemenea, va păstra afacerile sale cu nutrienți pentru culturi, deși, în cazul minei sale de potasiu Woodsmith de sub Munții Moors din Yorkshire de Nord, Anglo va reduce investiția la 200 de milioane de lire sterline anul viitor și la zero în 2026.

„Aceste acțiuni reprezintă cele mai radicale schimbări pentru Anglo American în decenii”, a spus directorul executiv al Anglo, Duncan Wanblad.

BHP propusese vânzarea De Beers ca parte a ofertei sale. Anglo a spus că va vinde sau va desprinde afacerea cu diamante, în care guvernul din Botswana deține o participație de 15%.

De Beers a fost fondată în 1888 de imperialistul britanic Cecil Rhodes.

În ultimii ani, activiștii au cerut îndepărtarea unei statui a lui de la un colegiu al Universității Oxford. Ei au spus că omul de afaceri, care a fost și politician în Africa de Sud, reprezenta supremația albă și era profund implicat în colonialism și rasism.

Până la urmă, Oriel College a spus că nu va da jos statuia din cauza costurilor și a proceselor de planificare „complexe”.

De Beers a declarat că „deși Rhodes face parte din istoria noastră timpurie, el nu reprezintă compania pe care o suntem astăzi”.

Anglo a spus că planurile sale au ca scop plasarea afacerii în cea mai bună poziție pentru a beneficia de schimbarea globală către energia curată. De asemenea, speră că remodelarea firmei va reduce costurile cu 1,7 miliarde de dolari.

Respinsă o ofertă majorată de preluare din partea BHP, Anglo a spus că oferta a fost „extrem de neatractivă” pentru acționarii săi, continuând să subevalueze semnificativ firma.

Domnul Wanblad a spus: „Implementând singuri aceste schimbări ale portofoliului, vom putea face acest lucru într-un mod care respectă angajații noștri, comunitățile și țările gazdă, inclusiv asigurându-ne că în Africa de Sud, în special, Anglo American continuă să joace rolul său de lider responsabil în afaceri pentru a sprijini prioritățile naționale ale țării.”