Salariul sefului Tesco se dubleaza depasind 10 milioane de lire sterline

Salariul sefului Tesco se dubleaza depasind 10 milioane de lire sterline

Pachetul salarial al șefului Tesco a crescut considerabil, ajungând la 10 milioane de lire sterline după ce a primit un bonus substanțial în acțiuni.

Ken Murphy, care a preluat funcția de director executiv al celui mai mare lanț de supermarketuri din Marea Britanie în octombrie 2020, a primit un salariu și bonusuri în valoare de 4,7 milioane de lire sterline în anul fiscal încheiat în februarie.

Restul sumei provine din acțiunile care i-au fost acordate domnului Murphy la momentul angajării și care i-au fost plătite în acest an după ce a depășit mai multe ținte de performanță.

Pentru anul următor, salariul de bază al domnului Murphy va crește cu 3%, o majorare pe care Tesco a menționat că este sub cea acordată colegilor săi plătiți cu ora din Marea Britanie.

Compania a declarat: „Când considerăm majorările salariale de bază pentru executivii noștri seniori, comitetul continuă să fie atent atât la experiența generală a colegilor, cât și la principiile noastre de echitate.”

Angajații Tesco câștigă 12,02 sau 13,15 lire pe oră, în funcție de locul în care lucrează.

Recent, lanțul de supermarketuri a majorat salariile lucrătorilor plătiți cu ora cu 9,1%, o mișcare similară cu cea a altor mari supermarketuri precum Aldi, Asda și M&S, menită să rețină personalul.

„Tesco rămâne angajată să ofere un pachet de recompense competitive și echitabile pentru toți colegii,” a spus Alison Platt, președinta comitetului de remunerare al Tesco.

Ea a adăugat că premiul salarial al domnului Murphy „recunoaște performanța puternică a afacerii.”

„O mare parte din pachetul total a fost realizată pentru că afacerea a întâlnit ținte ambițioase într-un sector extrem de competitiv,” a spus doamna Platt.

Pentru ca domnul Murphy să primească plata din acțiunile acordate în 2021, a trebuit să îndeplinească sau să depășească anumite obiective legate de vânzările și profitul grupului.

Totuși, Luke Hildyard, director executiv al Centrului pentru Salarii Mari, a criticat majorarea salarială într-o perioadă în care „clienții lor suportă creșteri mari de prețuri” și angajații lor trebuie să se descurce cu mult mai puțin decât executivii.

Acest lucru vine după ce Tesco a raportat vânzări și profituri record luna trecută.

Lanțul de supermarketuri a declarat că profitul înainte de impozitare a atins 2,3 miliarde de lire sterline, în creștere de la 882 de milioane de lire sterline, în timp ce vânzările au crescut cu 4,4% la 68,2 miliarde de lire sterline în anul fiscal încheiat pe 24 februarie.

Compania a menționat că inflația prețurilor la alimente „s-a redus substanțial”.

Cu toate acestea, domnul Murphy a declarat atunci că firma este conștientă că „situația este în continuare dificilă pentru mulți clienți”.