Un numar record de turisti straini viziteaza Scotia in 2023

Un numar record de turisti straini viziteaza Scotia in 2023

Șefii turismului au descris numărul record de vizitatori internaționali în Scoția din 2023 ca fiind un „punct de cotitură” pentru industrie.

Aproape patru milioane de persoane din străinătate au vizitat țara anul trecut, înregistrând o creștere de 15% față de 2019, ultimul an înainte de pandemia de Covid.

Numere fără precedent de vizitatori din America de Nord au ajutat la depășirea recordului anterior de 3,7 milioane, stabilit în 2018.

Vizitatorii din Scoția în 2023 au cheltuit 3,6 miliarde de lire sterline, cu 41% mai mult față de 2019 și 13% mai mult față de 2022, deși aceste creșteri nu iau în calcul inflația.

Scoția este singura parte a Regatului Unit care a înregistrat o creștere față de 2019, deși Sondajul Pasagerilor Internaționali realizat de Biroul de Statistică Națională (ONS) a constatat că majoritatea națiunilor și regiunilor au înregistrat creșteri comparativ cu 2022.

Directorul executiv al VisitScotland, Malcolm Roughead, a spus că turismul internațional este „extrem de important” pentru economia scoțiană.

El a adăugat: „Aceste cifre marchează un punct de cotitură pentru turismul din Scoția, arătând nu doar recuperare, dar crucial, creșterea numărului de vizitatori internaționali, cu numărul de vizite și cheltuielile acum peste nivelurile din 2019.

Vicki Miller de la VisitScotland a spus că cifrele reprezintă un „reper semnificativ” pentru sectorul turistic.

Ea a estimat că aproape 20% din vizitatorii în Scoția provin acum din piețe internaționale.

Ea a adăugat: „Acest 19% din piețele internaționale este foarte important în termeni de cheltuieli, deoarece acești vizitatori stau mai mult și, în mod tipic, cheltuie mai mult. Aceasta reprezintă 46% din valoarea turismului pentru Scoția.”

Propria cercetare a VisitScotland a sugerat că vizitatorii caută tot mai mult experiențe unice, cum ar fi proiectarea tartanului sau lecții de cimpoi, ceea ce, potrivit doamnei Miller, reflectă dorința pentru vacanțe „o dată în viață”.

Activitățile de wellness, cum ar fi înotul sălbatic și excursiile culinare și de băuturi, sunt de asemenea populare.

Cifrele au relevat că vizitatorii din America de Nord au crescut cu 16%, iar cei din Europa cu 19%.

Turiștii din „alte țări”, o categorie care include Australia și China, au înregistrat cea mai mare creștere față de 2022, cu un salt de 53%.