Kia si Hyundai conduc lista vehiculelor cele mai furate in 2023

Kia si Hyundai conduc lista vehiculelor cele mai furate in 2023

Memphis Raines, cunoscut din filmul „Gone in 60 Seconds”, s-a retras din furtul de mașini acum 20 de ani, dar încă există mulți care practică această activitate ilegală. Biroul Național pentru Combaterea Criminalității în Asigurări (NICB) a publicat raportul său anual privind vehiculele cele mai furate în 2023, iar modelele Kia și Hyundai se află în fruntea listei. Vehiculele acestor două mărci reprezintă șase din primele 10 cele mai furate mașini în ultimul an.

Hyundai Elantra conduce lista cu 48,445 de furturi raportate. Hyundai Sonata și Kia Optima ocupă următoarele două locuri, cu 42,813, respectiv 30,204 de furturi raportate. Creșterea bruscă a ratei furturilor pentru modelele coreene întrerupe o tendință de ani de zile în care camioanele mari conduceau lista, conform NICB.

Chevrolet Silverado 1500 a fost al patrulea cel mai des furat vehicul în 2023, cu 23,721 de furturi raportate. Kia Soul a fost pe locul cinci, Honda Accord pe șase, Honda Civic pe șapte, Kia Forte pe opt, Ford F-150 pe nouă și Kia Sportage pe zece.

Din păcate, datele NICB nu includ detalii despre anii de fabricație cei mai comuni ai vehiculelor furate. Un alt raport NICB arată o creștere constantă a furturilor de vehicule din 2019, iar motivele, conform președintelui și CEO-ului NICB, David J. Glawe, sunt următoarele: „Criminalii folosesc metode din ce în ce mai sofisticate pentru a fura vehicule, inclusiv tehnologii avansate pentru a ocoli sistemele de securitate. De la hack-uri pentru acces fără cheie la atacuri de relay asupra cheilor fob, autorii exploatează vulnerabilitățile măsurilor de securitate moderne ale vehiculelor cu rate de succes alarmante.”

În 2020 a început o tendință ascendentă a furturilor anuale de vehicule. Creșterea generală a furturilor se corelează direct cu rata crescută a furturilor de Kia și Hyundai, probabil datorită videoclipurilor pe rețelele sociale care arată și popularizează furtul vehiculelor acestor mărci. Conform NICB, numărul furturilor de la un an la altul a crescut cu aproximativ 1% în 2023, Districtul Columbia și Maryland înregistrând cele mai mari creșteri ale furturilor pe cap de locuitor.