Procesorul Intel N250 „Twin Lake” ar putea inlocui Alder Lake-N pentru laptopurile cu consum redus de energie

Procesorul Intel N250 "Twin Lake" ar putea inlocui Alder Lake-N pentru laptopurile cu consum redus de energie

Intel se află în procesul de dezvoltare a unei noi serii de procesoare „Twin Lake” cu consum redus de energie, destinate laptopurilor accesibile. Potrivit informațiilor obținute de la leakerul @OneRaichu și detaliate ulterior de @InstLatX64 pe X, se așteaptă ca Intel N250 să fie succesorul lui N100 „Alder Lake-N”. Acest nou procesor va avea, la fel ca predecesorul său, doar nuclee de eficiență. Se preconizează că va avea patru nuclee și patru thread-uri, cu o frecvență de bază de 1.2GHz, însă alte detalii importante, precum frecvența de boost sau cache-ul, nu au fost încă dezvăluite.

Nu există multe informații concrete despre acest nou cip, dar speculațiile online sugerează că ar putea fi construit pe aceeași tehnologie de bază ca și predecesorul său. Tom’s Hardware menționează că N250 ar putea fi bazat pe arhitectura Alder Lake-S, ceea ce înseamnă că ar putea include patru nuclee de eficiență Gracemont, asemenea modelului N100.

VideoCardz estimează că dispozitivele echipate cu N250 ar putea ajunge pe piață în prima jumătate a anului 2025, iar TH speculează că prețul ar putea fi de 55 de dolari, similar cu N100. Nu este clar încă ce tipuri de dispozitive vor folosi acest nou cip, dar, bazându-ne pe precedente, este posibil să fie inclus în laptopuri de nivel de bază, mini PC-uri și Chromebook-uri, care prioritizează eficiența energetică în detrimentul performanței brute.

Este important de menționat că seria Twin Lake ar putea include mai multe modele de procesoare în viitor, deoarece seria actuală de procesoare Intel de joasă putere, Alder Lake N, include mai multe CPU-uri diferite, conduse de Core i3-N305, un cip destul de performant cu 8 nuclee ce atinge frecvențe de până la 3.8GHz, rămânând în același timp extrem de eficient cu un TDP de 15W.

Dacă N250 va include nuclee Gracemont, așa cum se speculează, acest lucru ar putea dezamăgi anumiți potențiali cumpărători, deoarece aceste nuclee încep să devină învechite. Acestea au fost deja depășite de nucleele „Crestmont” în actuala serie Core Ultra 100 „Meteor Lake”, iar procesoarele viitoare Core Ultra 200V „Lunar Lake-MX” sunt așteptate să includă nuclee de eficiență „Skymont”. Cu toate acestea, Twin Lake ar putea fi în continuare un înlocuitor potrivit pentru vechile modele de procesoare Pentium și Celeron, care încă se găsesc în unele laptopuri accesibile și Chromebook-uri.